Saxmaniac is de band van tenorsaxofonist Hans Wijnbergen. Deze band was actief van 1987 tot en met 1997 en is, na een stop van drie jaar, in 2000 weer opnieuw opgericht. In 2007 speelden ze op het North Sea Jazz Festival.
Saxmaniac speelt een mix van jazz, funk en soul, maar deze termen zeggen meer over de sfeer dan over het eigenlijke repertoire. De composities die gespeeld worden zijn voornamelijk van Marcello Roosenstein, maar er worden ook stukken gespeeld van o.a. Don Pullen, George Adams, Floris Liesker en Brian McGregor.

De bezetting is als volgt:
Hans Wijnbergen-tenorsax
Marcello Roosenstein-gitaar
Raoul Roosenstein-drums
Oeds Bouwsma-contrabas

Hans Wijnbergen is in Friesland geen onbekende. Hij staat bekend als een tenorsaxofonist die met veel expressie en dynamiek speelt. Naast Saxmaniac speelt hij met Arthur Ebeling in Big Band Friesland en met de Wiebe van Dijk Superband. Verder is hij gastsolist bij verschillende bands en heeft hij het radioprogramma "Jazzkafee Wijnbergen" bij Omrop Fryslân.

Marcello Roosenstein speelt vanaf het begin bij Saxmaniac. Hij is de belangrijkste componist van de band. Verder is hij bekend van de bands Hooters Hop, Gaddafunk, Afro Frisonne en Baoema. Op talloze CD's is zijn karakteristieke gitaarspel te horen.

Raoul Roosenstein (de broer van) heeft bijna vanaf het begin in Saxmaniac gespeeld, is verder bekend van projecten met gitarist Jan Kuiper zoals The World Groove Project en heeft drie jaar lang internationaal getoerd met The Bob Color. Ook houdt hij zich bezig met speciale ritme workshops (Groove Collective) In zijn spel is Raoul een krachtige, solistische begeleider.

Oeds Bouwsma speelt sinds de herstart in 2000 bij Saxmaniac. Zijn contrabas geeft de band een groove die ongehoord is. Oeds is behalve Jazzbassist ook gespecialiseerd in Afrikaanse en Surinaamse stijlen en is onder andere bekend van de Afrikaans/Friese formatie Baoema. Verder speelt hij bij het kwartet Vermeerssen/Vermeulen, de Turkse gitarist Timucin Sahin en samen met Raoul Roosenstein in The World Groove project en de Jungle Warriors. Evenals Marcello is hij ook een veel gevraagd studiomuzikant.
 

Saxmaniac demo compilatie